Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΦΥΓΕ…

cebcceb1cebacf81cebfcebdceb7cf83ceb9-3-2-48Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΔΑΓΛΑΣ ΕΦΥΓΕ..ΤΟ S0UEL ΑΠΟΤΙΕΙ ΥΣΤΑΤΟ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΩΠΑΙΝΟΝΤΑΣ..ΣΩΠΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΦΙΓΓΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΩΝ..ΓΙΑΤΙ Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΗΧΗΡΗ ΚΡΑΥΓΗ..

Παλιότερο αφιέρωμα στον Λάμπρο Δάγλα του s0uel

https://s0uel.wordpress.com/2011/06/29/%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83-%CE%B4%CE%B1%CE%B3%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%83-2/
Γιαννης Αφρος Καματσος 6/1/2015
10 ώρες ·

Σήμερα έφυγε ο πιο αξιοπρεπής, ο πιο υπερήφανος άνθρωπος που γνώρισα.
Χαιρόσουν να μιλάς μαζι του, σου προσδίδει μια αρχοντιά μια ηρεμία μια γαλήνη, θες να τον ακούς, να χάνεσαι στις σκέψεις του, στους συλλογισμούς του, να μαθαίνεις από τις εμπειρίες του, ένας άντρας πρότυπο ηθικής, που υπηρέτησε τις ιδέες του μεχρι τέλος και σ έκανε με τον τρόπο του να τις ασπαστείς κ εσύ, πιάνω τον εαυτό μου να μιλάει στον ενεστώτα, σαν να μην έφυγε, όμως έτσι αισθάνομαι, έτσι πιστεύω πως τέτοιοι άνθρωποι δεν φεύγουν ποτέ, ήρθαν να φωτίσουν εμάς τους αδαείς, να μας καθοδηγήσουν να μας κανουν καλύτερους,
ειμαι καθ οδον προς την τελευταία του κατοικία κ αισθάνομαι τόσο ευγνώμων που τον γνώρισα.
Σ ευχαριστώ Κ Λάμπρο για την τιμή που μου έκανες να συνομιλήσεις μαζί μου.
Θα κατοικείς αιώνια στην ψυχή, στην καρδιά και στη σκέψη μου.
Μια θλίψη βαριά και ένα σφίξιμο αβάσταχτο με διακατέχει από το πρωί, από την στιγμή που μου ανακοινώθηκε ότι ο Λαμπράκης, ο Λάμπρος Δάγλας, το αγωνιστικό σύμβολο της νιότης μου, έκλεισε για ύστατη φορά τα μάτια…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ
Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο για το ποιος ήταν ο Λάμπρος, για το τι έκανε για το Μεγανήσι και τι πέρασε στην ζωή του για να υπερασπιστεί την ιδεολογία του και τις αρχές του. Αυτά είναι γνωστά στους παλιότερους, και η ακόλουθη αναδημοσίευση των αφιερωμάτων και τον συνεντεύξεων που έχει δώσει στο ΜΤ ο Λάμπρος θα φωτίσουν κάποιες από αυτές τις πτυχές στους νεότερους. Θέλω όμως να πω ότι ο θάνατος του τελευταίου Αντιστασιακού του Μεγανησίου, ενός ανθρώπου που σημάδεψε ανεξίτηλα την σύγχρονη ιστορία του τόπου μας, δεν μπορεί να σημαίνει παρά μια δραματική αλλαγή σελίδας στο ιστορικό γίγνεσθαι του νησιού.

Από την άλλη είναι μια απώλεια που αφήνει πίσω της μια τεράστια παρακαταθήκη και διδάγματα για όλες τις γενιές. Διδάγματα περηφάνιας, ανδρείας, θέλησης, αγωνιστικότητας, αποτελεσματικότητας, αλληλεγγύης, κοινωνικής και πολιτικής δράσης, τιμιότητας και ανθρωπιάς.

Με τον Λάμπρο ισχύει κάτι που συμβαίνει μόνο με τους πολύ σημαντικούς ανθρώπους: η κληρονομιά που αφήνουν δεν είναι υλική, αλλά ηθική και το βάρος μιας τέτοιας κληρονομιάς είναι πολύ μεγαλύτερο κι από την ίδια την φυσική παρουσία. Είναι κι αυτό μια μορφή Αθανασίας.

Λάμπρο θα σε θυμόμαστε για πάντα. Αθάνατος!
http://www.meganisitimes.gr/2015/01/05/%CE%AD%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%B5-%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%BF-%CE%BB%CE%AC%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82/
Συνέντευξη στο ΜΤ, στην Έλλη Καββαδά:

Από τις κοινότητες στο Δήμο. Μια διαδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, με αλλαγές αναπόφευκτες σε μια εξέλιξη πραγμάτων, αξιών, προτεραιοτήτων.

Προβλήματα που σήμερα είναι λυμένα και θεωρούνται αυτονόητα, ζωτικής σημασίας τότε που μια μικρή αδύναμη κοινότητα, έβαζε πλάτη για να φέρει το νερό στο ποτήρι μας, ή το ρεύμα στο σπίτι.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Κατωμερίου για δεκαπέντε χρόνια Πανολάμπρος Δάγλας μας μεταφέρει στην εποχή της κοινότητας με τον πρόεδρο και τον γραμματέα να ηγούνται ενός χωριού, και να καλούνται να λύσουν όλα τα προβλήματα της μικρής κοινωνίας μας.

1)Πόσα χρόνια ασχοληθήκατε με τα κοινά; Πόσο δηλαδή διήρκησε η θητεία σας ως πρόεδρος της Κοινότητας Κατωμερίου;

Από το 1975 εως το 1990

Δεκαπέντε χρόνια δηλαδη.
2)Ποια ήταν τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίσατε ως πρόεδρος;

Υδρευση (Εξωτερικό Υδραγωγείο κοινοτήτων Μεγανησίου)

Συγκοινωνία-Δρομολόγηση Φερυ μποτ από Μεγανήσι- Νυδρί

Εκπαίδευση-Γυμνάσιο

Υγεία=Αναβάθμιση Αγροτικού Ιατρείου

Οδοποιία-Διάνοιξη και επίστρωση κοινοτικών δρόμων

Αποκομοιδή απορριμάτων

Ιχθυοκαλλιέργειες (απομάκρυνση)

3) Από πού υπήρχε βοήθεια, υποστήριξη, χρηματοδότηση στις κοινότητες;

Νομαρχειακό ταμείο

Δημόσιες επενδύσεις

ΕΑΠΤΑ

Ανταποδοτικά τέλη

Υπυργείο Υγείας

4)Ποιοι ήταν οι στόχοι σας που εσείς είχατε βάλει τότε;

Οι στόχοι μας ήταν πέραν των άλλων η διάνοιξη αγροτουριστικού περιφερειακού δρόμου και τα λιμάνια.

5) Πώς λειτουργούσε ένα κοινοτικό γραφείο; Προσωπικό, χώρος καταστήματος,εργάτες;

Απ: Μόνο ο γραμματέας και ο πρόεδρος.

Εργάτης κανείς.

Σε ένα χώρο περίπου 55 τ.μ. που ο μισός στέγαζε το αγροτικό ιατρείο και την αίθουσα αναμονής και ο άλλος μισός γραφείο και αίθουσα συνεδριάσεων κοινοτικού συμβουλίου.

6) Τρείς κοινότητες, τρία χωριά. Οι σχέσεις μεταξύ των προέδρων και των κατοίκων;

Στην αρχή της θητείας μας υπήρξαν αντιδράσεις και αντιλογίες από τους αντιθέτους του συνδυασμού, μέχρι που αναγκαστήκαμε να απαλλοτριώσουμε ένα δρομάκι. Όταν όμως προϊόντος του χρόνου, είδαν το έργο μας, άλλαξαντρόπο συμπεριφοράς και έγιναν οι πιο θερμοί υποστηρικτές. Εδειξαν κατανόηση και συνεργάζονταν άνετα. Αυτά ίσχυαν σε γενικές γραμμές.

7) Ποια ήταν τα μεγάλα έργα που κατά την διάρκεια της θητείας σαs επιτευχθηκαν;

Υδρευση

Πέραν της κατασκευής του εξωτερικού υδραγωγείου Μεγανησίου στο Κατωμέρι λειτούργησε και το αντλητικό συγκρότημα που το 1977 τοποθετήσαμε στο πηγάδι «Ρεμεντάνι» και τροφοδοτούσε μέσω της δεξαμενής στον Παλιόμυλο το πιο φτωχό σε νερό χωριό του Μεγανησίου. Με την λειτουργεία του πηγαδιού και με δίκτυο σωλήνων πετύχαμε αρκετό νερό και δεν κουράζονταν οι γυναίκες που τώρα έπειρναν το νερό έξω από την πόρτα τους. Εκτός των ανωτέρων , ο γιατρός με συνεχείς εξετάσεις παρακολουθούσε την ποιότητα του νερού.

Συγκοινωνία

Δρομολόγηση φερυ-μπωτ από Μεγανήσι –Νυδρί.

Γυμνάσιο.

Ιδρυση 1980-81

Διανοίξεις και επιστρώσεις και διαπλατύνσεις δρόμων

Ριζοβάνι-Βαθύ

Κατωμέρι-Αθερινός –Φανάρι

Κατωμέρι- Ελιά

Κατωμέρι- Αγ. Ηλίας-σκουπιδότοπος

Λιμονάρι

Ιχθυοκαλλιέργειες

Απομακρύνθηκαν βιαίως

Ιατρείο

Δημιουργήθηκε καινούργιο κτίριο με γκαρσονιέρα για την διαμονή γιατρού.

Μελέτη για το λιμάνι του Αθερινού.

8)Πώς βλέπετε το Μεγανήσι σήμερα; Πώς κρίνετε τις αλλαγές που έχουν γίνει; Υπάρχουν πράγματα που έπρεπε να έχουν γίνει;

Το Μεγανήσι του σήμερα δεν είναι δυνατό να συγκριθεί προ του 1975. Είναι αγνώριστο. Φυσικά και έγιναν πράγματα που δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει και δεν έγιναν πράγματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει.

Οι αλλαγές θα ήταν ολοκληρωμένες αν υπήρχε χωροταξική μελέτη, δόμηση σωστή και καθορισμός ορίων αιγιαλού και παραλίας.

Όπως παντού όμως έτσι κι εδώ ισχύει «Κάλιο αργά παρά ποτέ»

Πανολάμπρος Δάγλας

Πρόεδρος Κοινότητας Κατωμερίου (1957-1990) και πρόεδρος των Συνδέσμων Υδρευσης.
http://www.meganisitimes.gr/2015/01/05/%CE%AD%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%B5-%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%BF-%CE%BB%CE%AC%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s