Παύλος Δάγλας, δήμαρχος Μεγανησίου: «Ορκίστηκα μπροστά σας χωριανοι!»

Του Απόστολου Γατή
1512
Με αυτή του τη φράση ο κ. Παύλος Δάγλας, φεύγοντας από «φυσικά πρότυπα», έθεσε σε επίπεδο πολιτικό και αυτοδιοικητικό την συλλογική ευθύνη σε μια διευρυμένη ρεαλιστική βάση.

Στις 24 Αυγούστου παραβρέθηκα στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημάρχου Μεγανησίου, ο οποίος σε δύο ημέρες από σήμερα αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του. Ο νέος δήμαρχος Μεγανησίου κ. Παύλος Δάγλας έχει δώσει το στίγμα του ήδη από την προεκλογική περίοδο μέχρι την ημέρα της ορκωμοσίας. Ειδικά εκείνη τη μέρα αίσθηση προκάλεσε η φράση του, όταν τελειώνοντας η τελετή της ορκωμοσίας απευθυνόμενος προς τον κόσμο φώναξε: «Ορκίστηκα μπροστά σας χωριανοί!». Στην κατάμεστη αίθουσα επικράτησε παράλληλα με τον ενθουσιασμό μια μικρή αμηχανία (;), αν όχι έκπληξη για κάποιους από τους παρευρισκόμενους –και για τον υποφαινόμενο-, ίσως γιατί δεν είχαν συνηθίσει, όπως και πολλοί άλλοι, σε τέτοια πηγαία εκδήλωση συναισθήματος. Όπως φάνηκε κι εκ των υστέρων, αυτή η μικρή στιγμή στάθηκε ικανή να πυροδοτήσει μετά το πέρας της τελετής συζητήσεις σε πηγαδάκια, στα οποία και να μην ήθελε κανείς να γίνει ωτακουστής δεν μπορούσε να μην την ακούει να επαναλαμβάνεται από στόμα σε στόμα, και η αναπαραγωγή της δεν σταμάτησε την συγκεκριμένη μέρα.

Είτε η κίνηση αυτή του κ. Δάγλα ήταν αυθόρμητη, είτε μελετημένη, ήταν ομολογουμένως ευφυέστατη. Ήταν δε και μια πλήρης στιγμή, παρότι διήρκησε μόλις λίγα δευτερόλεπτα, για έναν ακόμη λόγο: το ζήτημα δεν είναι αν λέει κάποιος κάτι, αλλά κατά πόσο το εννοεί και κατά πόσο οι αποδέκτες του μηνύματος είναι από καιρό έτοιμοι να προσλαμβάνουν το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο με εκείνον που τους το απευθύνει, ειδικά όταν ως πρώτος μεταξύ ίσων πλέον θα κρίνεται και θα λογοδοτεί αφού εκλέχθηκε καθαρά με την εντολή τους. Αν «το καθήκον είναι το τίμημα του προνομίου», το προνόμιο ανατέθηκε από την κοινωνία και κατά συνέπεια το καθήκον αναφέρεται τόσο σε αυτήν όσο και σε εκείνους που απαρτίζουν αδιαίρετα την αντιπροσώπευσή της.

Το «Ορκίστηκα μπροστά σας χωριανοί!», αν δηλώνει την τελική επικύρωση ενός «κοινωνικού συμβολαίου» ανάμεσα στον κ. Δάγλα, ως Δήμαρχο πλέον, και τους Μεγανησιώτες ως πολίτες-δημότες, είναι δεσμευτικό τόσο για τον ίδιο όσο και για όλους όσοι στοιχίζονται πίσω του ως δημοτικοί ή τοπικοί σύμβουλοι από τη στιγμή που είχαν αποφασίσει να εκτεθούν και να πορευθούν όλοι μαζί τον δρόμο προς το Δημαρχείο. Παράλληλα είναι μια πρόσκληση αλλά και ρητή υπενθύμιση στην ίδια τη κοινωνία η οποία και θα όφειλε να το ενστερνίζεται και να το διαφυλάσσει, αφού η ίδια ήταν αυτή που διαμόρφωσε, στήριξε και κατέταξε σε τελική ανάλυση τις επιλογές της και κατ΄επέκταση τις αποφάσεις που θα είναι κρίσιμες και καθοριστικές εφεξής για το μέλλον της. Υπό αυτό το πρίσμα τα πάντα την αφορούν ως όλον.

Συμπερασματικά, με το «Ορκίστηκα μπροστά σας χωριανοί!» ο κ. Δάγλας, φεύγοντας από «φυσικά πρότυπα», έθεσε σε επίπεδο πολιτικό και αυτοδιοικητικό την συλλογική ευθύνη σε μια διευρυμένη ρεαλιστική βάση.

Πηγή: http://gatisap.wordpress.com/2014/08/29/%CF%80%CE%B1%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%AC%CE%B3%CE%BB%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CF%81/#more-480

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s